MIND THE GRID

Located at the top level of a commercial building, this compact facility needed to accommodate an international career guidance institute with a variety of spaces and functions. The site is flooded with the irregular placement of structural members with varying sizes warned us to ‘mind the grid’.  The ‘de Stijl art movement came to the rescue, where they tried to establish, a visual harmony between unevenly placed lines within the framed network and further balancing them with colors. We undertook a similar exercise where the complex structural grid becomes the framed network and further balanced them with the zones achieved earlier based on privacy and occupancy, resulting in multiple iterations. These iterations were then investigated based on light quality and ease of space to achieve an ideal workspace. A series of custom-designed partitions were introduced to distinguish spaces and functions along with layers of greens within spaces to perform efficiently and in collective synergy.